Полезни съвети

1. Съвети при пристигане

Когато пътувате, без значение за коя държава и по какъв начин ще пристигнете – по суша, по въздух или по вода, Вие сте уязвими. В този момент Вие носите целия си багаж за пътуването, лични документи и кредитни карти, а при пристигане в чужда държава  често ще попаднете на хора готови да Ви „помогнат”. Именно затова е хубаво да вземете предпазни мерки, които биха Ви спестили потенциални проблеми по време на Вашето пътуване. Тук ще намерите някои полезни съвети, които биха Ви помогнали да предвидите някои възможни проблеми.

 • Преди да пътувате за дадена страна не пропускайте да проверите локацията на летището, както и какви са начините за пътуване до центъра на града. Важно е да проверите, също така къде има стоянка на таксита и техните ценови условия, преди да се качите. Често ще се натъкнете на таксита, които обикалят извън зоната на стоянката и предлагат услугите си. Никога не се качвайте, защото те обикновено се опитват да Ви измамят.
 • Дръжте портфейла и ценни принадлежности в чантата за ръчен багаж или в джоб. Препоръчително е, преди заминаването да смените известна сума пари в местната валута за страната, в която пътувате. По този начин ще избегнете тегленето на голяма сума пари още на летището при пристигането. Дръжте малка сума пари в местната валута на лесно достъпно място и далеч от цялата сума, която носите в брой.
 • Ако не успеете да намерите информация за летището, на което ще кацнете се обърнете към някой служител на авиокомпанията, с която летите или към някои от правителствените туристически центрове.

Повечето страни са наистина сигурни, но в други е изключително важно да сте много предпазливи и да вземете колкото се може повече предпазни мерки.

 

2. Съвети по време на престоя

 • Когато пътувате, без значение дали по работа или на почивка целта е да си изкарате добре по време на Вашия престой. Понякога обаче, неприятни инциденти или заболявания могат да провалят цялото Ви пътуване. Именно затова, ние препоръчваме преди всяко заминаване да сключите застраховка  Помощ при пътуване в чужбина с осигурен асистанс. Това ще Ви осигури нужното спокойствие по време на пътуването. Често разходите за медикаменти и лечение в чужбина, дори на най-обикновена настинка са големи, така че сключете застраховка Помощ при пътуване в чужбина с осигурен асистанс, за да сте сигурни, че тези разходи ще бъдат покрити от застрахователната компания.
 • По време на престоя Ви на публични места, опитайте се да изглеждате сякаш знаете къде отивате. Когато се разхождате по улиците на града с карта в ръка, разглеждайки различни забележителности има вероятност да привлечете вниманието на недобржелатели. Също избягвайте да вадите големи суми пари в брой от джоба си. Опитайте да планирате деня си, за да предвидите каква сума пари ще Ви бъде необходима, като разбира се не забравяйте и кредитната си карта.
 • В никакъв случай не приемайте питиета от някой, който сте срещнали по-рано, защото не се знае какви са намеренията на човека и дали не е сложил нещо в чашата Ви!
 • Възможно е непознат да Ви предложи да Ви закара на „страхотно място” или „голям мол”. В никакъв случай не приемайте предложенията, защото най-вероятно пътуването ще Ви излезе доста по-скъпо, отколкото да вземете нормално такси.
 • През първите дни на престоя Ви проверете с авиокомпаниятa Ви дали билета за връщане трябва да се презавери. Ако е необходимо направете го. При всички случаи това ще бъде полезно, тъй като авиокомпанията ще разполага с Вашите контакти и ще може да се свърже с Вас, в случай, че полета има закъснение или е отложен.

3. Здравни съвети

 • Ако имате някакви алергии към определени храни, научете имената на тези храни на местния език в страната, която посещавате.
 • Проучете какви местни болести са разпространени в страната, за да можете да вземете адекватни превантивни мерки. Може да е необходимо да вземете определени лекарства, които да използвате при евентуална нужда. В някои страни в Азия и Африка е абсолютно задължително да се ваксинирате срещу конкретни болести, разпространени в дадения регион.
 • Ако пътуването Ви е за по-дълъг период от време отидете на профилактичен преглед при Вашия зъболекар.
 • Внимавайте с какво се храните. Някои храни, които от местните се считат за нормални, могат да бъдат опасни за Вас. На сайта на Световната Здравна Организация (СЗО) ще намерите подробен и актуален отчет за здравните рискове, които се крият в дадена страна.

Въпреки превантивните мерки, които ще вземете, винаги остава риск да се разболеете или да се случи инцидент. Именно затова винаги преди пътуване ние препоръчваме да сключите медицинска застраховка, която покрива болнично лечение, медикаменти и нужда от транспортиране. Сключвайки такава полица Вие ще си осигурите нужното спокойствие за Вашата почивка или бизнес пътуване!

 

4. Съвети за безопасност

 • За да сте в безопасност по време на пътуването Ви, първо трябва да проучите страната, за която ще пътувате, за да сте наясно какви са потенциалните рискове в нея. Запознайте се също така със законите в страната, които може да имат съществени разлики с българските такива.
 • Изберете внимателно хотела и транспортната компания, чийто услуги ще ползвате.
 • Обличайте се консервативно и не носете много накити и бижута, които излишно биха привлекли вниманието върху Вас. Носете у Вас само толкова пари, колкото ще са Ви нужни за деня, а останалите оставете на сигурно място в сейфа на хотела.
 • Като цяло избягвайте да пътувате сами. Не споделяйте плановете си за пътуването с непознати. Използвайте винаги главни пътища и избягвайте малки или неосветени улици. Такситата, на които се качвате трябва да са ясно обозначени като такива със съответните цветове и отличителни знаци. Добре е по възможност да хващате таксита от обозначени стоянки.
 • Бъдете особено внимателни, ако някой Ви предложи да купи или заеме Ваша вещ. В много страни има законови забрани, за продажба на предмети от чужденци и може да предизвикате сериозен проблем. Също така никога не приемайте подаръци от непознати.
 • Запознайте се с условията за обмена на валута в страната, която посещавате. Използвайте само оторизирани бюра за обмен на валута, тъй като често срещана измама е да купите определена валута на много неизгоден за Вас курс.
  • Как да се предпазите от джепчийство по време на Вашата почивка?
  • Не преминавайте по малки или слабо осветени улици.
  • Когато е възможно избягвайте места, където има тълпи от хора.
  • Носете портфейл с малка сума пари в него, а повечето пари носете в преден джоб.
  • Носете чантата или портфейл под мишница.
  • Не вадете големи суми пари в брой.